Premier League har grävt sin egen grav

Idag kom beskedet jag väntat på ganska länge nu. Manchester Citys ägare kommer inte kunna styra klubben längre, alla hans pengar som pumpats in i klubben kommer behövas till att betala skadestånd, rättegångskostnader, osv, som straff för hans handlingar i hemlandet Thailand. Nu står City ganska maktlösa i ett läge där de inte längre har några pengar, spelarna kommer inte få några löner utbetalda, de kommer vilja flytta, och Citys verksamhet kommer gå i grunden. De kommer med största sannolikhet göra en Leeds United.

     Tyvärr tror jag att detta kommer bli vanligare än man tror i denna värld där fotbollsklubbar köps upp av rika gubbar som pumpar in pengar för att nå kortsiktiga framgångar. Se på Chelsea, där man köpte in ett otal stjärnor och nådde fler framgångar på tre år än man nånsin gjort i modern tid. Liverpools ägare har i några år nu sett till att klubben har haft en oerhörd omsättning på spelare, men tack vare en idiotisk tränare har man inte lyckats vinna ligan trots alla spelare. Benitez har haft chansen att spela ihop ett fantastiskt lag, men har envisats med sitt rotationssytem och når därför långt i cuper, men vinner alldeles för lite för att kunna vinna ligan.

     Manchester United är en annan klubb som har snuskigt rika ägare. enligt många källor har även de oerhörda skulder till sina ägare bara för att de lånat pengar. Frågan är hur storklubbarna kommer göra om ägarna en dag säger att ”nehe, nu skiter vi i er, vi vill ha våra pengar”. Eller, om de gör som Shinawatra, åker dit för diverse brott. Då blir de nästa Leeds,  eller om ni föredrar, nästa Manchester City.

     Kan ni tänka er ett Premier League utan lag som Manchester United, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Tottenham. Nej, jag anade väl det. Låtom oss hoppas att vi slipper se ett sådant scenario.

     Om nu den dagen kommer så kommer man nog inte gnälla så mycket på Arsenals filosofi, där man inte vill sälja till utländska miljardärer (Kroenke och Usmanov), utan behålla klubben bland medlemmarna och se till att sköta sin ekonomi med egna pengar. Då kan alla som gav Arsenal fingret kunna stoppa exakt samma finger först i ändtarmen, och sedan i munnen, och sedan säga att, ”ååh förlåt, vi hade fel”. Eller, nja, i alla fall säga att man hade fel.

     Det blir så här när man helt plötsligt blir lite extra girig. Premier League ville ha in utländska spelare för att göra den engelska fotbollen mer attraktiv efter alla problem med tråkiga långbollar och mer fokus på huliganer än på själva spelet. Man har ju på sätt och vis lyckats, med tanke på att man lyckas locka de med de högsta lönerna, men snart kanske baksmällan kommer, och då blir den tyngre än de Jocke får i Pondusserierna. Och det är ingen liten baksmälla, det.

Lämna en kommentar

Under Fotboll, Premier League, Sport

Lämna en kommentar